12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το παρασκήνιο του ποδοσφαιρικού Grexit του 2006!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Μιλάμε για ένα επίκαιρο θέμα! Μπορεί να έχουν περάσει αλήθεια είναι 16 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο οι κρατικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο και το ενδεχόμενο μιας αποβολής των ελληνικών ομάδων από τη FIFA, έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που μια Κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο. Αυτή τη φορά περισσότερο ίσως από ποτέ τον τελευταίο καιρό, ακούμε για παρέμβαση της FIFA και αποβολή των ελληνικών ομάδων.

 

Κάποιοι αμφισβητούν αυτό το ενδεχόμενο, όμως όπως γράψαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, τέτοια περίπτωση είχε υπάρξει το 2006. Για ένα μήνα και πλέον, το ελληνικό ποδόσφαιρο, τελούσε υπό αποκλεισμό. Πάμε να θυμηθούμε ορισμένες θεατές ή αθέατες πλευρές εκείνων των δραματικών γεγονότων, τα οποία επειδή συνέβησαν καλοκαίρι, δεν είχαν αντίκτυπο στις ελληνικές ομάδες. Μάλιστα, ήταν και η εθνική Ελλάδας, η οποία είχε αποκλειστεί από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας και η φίλαθλη κοινή γνώμη, συνεπαρμένη από τα παιχνίδια του Μουντιάλ, δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, ένα θέμα που σε διαφορετική περίπτωση (αν η Ελλάδα είχε προκριθεί), θα απέφερε τον αποκλεισμό της ελληνικής ομάδας από εκείνα τα παιχνίδια στα γήπεδα της Γερμανίας.

 

Η μαγική νύχτα της Λισσαβόνας

Ιούλιος 2004! Στο Εστάδιο Ντα Λουζ της Λισαβώνας, η Ελλάδα ανεβαίνει στον ποδοσφαιρικό Όλυμπο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο, γράφει τη μεγαλύτερη εποποιία της ιστορίας του. Κατακτά το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, το Euro 2004, όπως είχε μετονομαστεί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ατελείωτα πανηγύρια στην εξέδρα των επισήμων σύσσωμης της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του τόπου. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης δακρυσμένος και λίγα μέτρα πιο δίπλα του, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τους Υπουργούς, λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  Ήταν η βραδιά εκείνη, η οποία θα επρόκειτο να αναβάλλει μια ατζέντα παρεμβάσεων στο ποδόσφαιρο, με τελικό στόχο την ΕΠΟ. Το κλίμα ευφορίας, το οποίο θα κρατούσε για ένα χρόνο τουλάχιστον, θα έφερνε μια προσωρινή γαλήνη και «νηνεμία» στις σχέσεις Πολιτείας-ΕΠΟ, οι οποίες παραδοσιακά, από την εποχή της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με Υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιώργο Φλωρίδη, είχαν αρχίσει να είναι προβληματικές. Το καθοριστικό σημείο, το οποίο θα έριχνε το γάντι, ήταν ο αποκλεισμός των Πρωταθλητών Ευρώπης από το Μουντιάλ δυο χρόνια μετά. Η ελληνική «φαγωμάρα», θα έμπαινε ξανά στην καθημερινότητα, και το τελικό σχέδιο παρεμβάσεων, έμπαινε στην τελική του ευθεία.

 

Το καλοκαίρι του 2006

Το καλοκαίρι του 2006, δυο χρόνια μετά τη διεθνή καταξίωση της Ελλάδας, έμελλε να έρθει η «πτώση». Η χώρα μας, όχι απλά δεν θα κατόρθωνε να κεφαλαιοποιήσει εκείνη την ανεπανάληπτη επιτυχία, αλλά θα ερχόταν η FIFA να την αποβάλλει από τους κόλπους της. Μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων από τον Γιώργο Ορφανό, είχαν ενοχλήσει τόσο πολύ τη FIFA, η οποία έδωσε τελεσίγραφο στην Ελλάδα να πάρει πίσω τον Νόμο. Η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται ότι την αγνόησε. Η FIFA, είχε δώσει deadline στην ελληνική Κυβέρνηση μέχρι την 15η Ιουλίου, βλέποντας όμως ότι η πολιτική ηγεσία της χώρα αγνόησε εκείνη την προειδοποίηση και επειδή δεν είχε διαπιστωθεί η σχετική προετοιμασία αλλαγής του Νόμου, στις 3 Ιουλίου, συνεκλήθη η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, και πήρε την ιστορική απόφαση. Αποβολή της Ελλάδας. Ένα Grexit, άμεσα εκτελεστό. Εκείνο τον μήνα, οι αξιωματούχοι της  FIFA, βρίσκονταν στο Βερολίνο, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη γερμανική πρωτεύουσα, είχε μεταφερθεί το διοικητήριο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας. Δηλαδή οι επιτροπές, αλλά και τα πρόσωπα που τις αποτελούσαν. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από εκεί. Μάλιστα ο Πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ, διέμενε σε διπλανό ξενοδοχείο με τον τότε Πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση. Νωρίς το πρωί και καθώς άπαντες προετοιμάζονταν για τα προβλεπόμενα briefing, οι δρόμοι Γκαγκάτση-Μπλάτερ συναντιόντουσαν στους διαδρόμους. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», ο Γκαγκάτσης, «καλημέρα κ. Πρόεδρε» ο Μπλάτερ. Ο Ελβετός ισχυρός παράγοντας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, το προχωρούσε λίγο παραπέρα απευθυνόμενος στον Γκαγκάτση: «Τι νέα έχουμε από την Ελλάδα; Πήραν πίσω τον Νόμο;» «Δεν έχουμε κάτι νεότερο κ. Πρόεδρε», του απαντούσε ο Γκαγκάτσης, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

 

Οι συνέπειες εκείνης της αποβολής

Οι συναντήσεις και οι στιχομυθίες σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα σε Μπλάτερ και Γκαγκάτση είχαν αρχίσει να πληθαίνουν, έως ότου η υπομονή του Μπλάτερ άρχισε να εξαντλείται. Μια Παρασκευή, την 1η Ιουλίου του 2006, ο Μπλάτερ είπε στον Γκαγκάτση σε έντονο ύφος, ότι μέχρι τη Δευτέρα, θα έπρεπε να έχει αλλαχθεί ο Νόμος στην Ελλάδα. Ο Γκαγκάτσης με βάση τη σχετική ενημέρωση που είχε από τους συνεργάτες του στην Αθήνα, πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο Νόμου έτοιμο. Αναζητούσε στο διαδίκτυο να το βρει και να το μεταφράσει, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Είχε κατά νου να το βρει, να το μεταφράσει και να το παραδώσει του Μπλάτερ. Επειδή όμως μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και οι υπηρεσίες ήταν κλειστές, σχεδίαζε από Δευτέρα να επανέλθει. «Τη Δευτέρα να το δω», είχε πει ο Μπλάτερ στον Γκαγκάτση. «Τη Δευτέρα είναι αδύνατον, κ. Πρόεδρε, την Τρίτη», είχε πει ο Γκαγκάτσης, για να του απαντήσει ο Μπλάτερ: «Τη Δευτέρα». Και πράγματι, ο Γιόζεφ Μπλάτερ, έκανε την απειλή του πράξη. Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο Γιόζεφ Μπλάτερ συγκαλεί την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA και αποφασίζει την αναστολή της ιδιότητας μέλους της FIFA για την Ελλάδα και την ΕΠΟ. Το τί ακολούθησε βεβαίως, είναι αδύνατον να το περιγράψουμε με λεπτομέρειες.

 

Πρώτο θέμα στο BBC και άλλα διεθνή δίκτυα

Η αποβολή της Ελλάδας, έμελλε να γίνει πρώτο θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το BBC, παρακάμπτοντας τις ειδήσεις γύρω από το Μουντιάλ, έκανε μια παρένθεση για να προβάλλει την αποβολή των Πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 Έλληνες από τη FIFA. Ήταν τόσο ισχυρό το σοκ διεθνώς. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης, κατείχε θέση μέλους της Πειθαρχικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Την επομένη που πήγε στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του ζήτησε να αποχωρήσει, καθώς δεν είχε δικαίωμα να βρίσκεται εκεί. Λίγες μέρες μετά, οι Έλληνες παρατηρητές θα ανακαλούνταν από τα καθήκοντά τους, καθώς δεν τους επετράπη να πάνε στα παιχνίδια της UEFA που είχαν οριστεί.

 

Έτοιμο το σχέδιο και η λέξη που «ενοχλούσε» τον Μπλάτερ

Στο εσωτερικό της Ελλάδας είχαν αρχίσει οι αντιδράσεις. Η Λίγκα των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας, οι μεγάλες ΠΑΕ. Με τα πολλά, και με την Ελλάδα εκτός για μέρες, καταρτίστηκε το σχέδιο Νόμου, το οποίο αναγνώριζε ρητά την εξαίρεση της ΕΠΟ από τις διατάξεις και κατοχύρωνε το αυτοδιοίκητο. Φτάνοντας στα χέρια του Μπλάτερ, εκείνος διάβασε μια διάταξη στην οποία είχε σκαλώσει. Έλεγε μεταξύ άλλων, ότι η Πολιτεία έχει τον οικονομικό έλεγχο στην ΕΠΟ, αλλά και την ευθύνη στο ποδόσφαιρο, για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Η λέξη «ασφάλεια» ήταν αυτή η οποία ενοχλούσε τον Μπλάτερ. Για τον Γκαγκάτση η αναγνώριση του αυτοδιοίκητου ήταν αρκετή, με τον Πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κύπρου Κωστάκη Κουτσοκούμνη να εξηγεί στον Μπλάτερ ότι δεν ήταν η λέξη αυτή πρόβλημα. Ο Μπλάτερ θεωρούσε ότι η ασφάλεια των γηπέδων, είναι θέμα του ποδοσφαίρου και η Πολιτεία περιορίζεται μόνο σε θέματα δημόσιας τάξης. Όταν ο αείμνηστος Κύπριος παράγοντας, με αυξημένη επιρροή και κύρος στη διεθνή σκηνή, επέμεινε, ο Μπλάτερ φέρεται να του είπε: «Εντάξει. Το δέχομαι. Αλλά το κρίμα στο λαιμό σου».

 

Το αυτοδιοίκητο που «άντεξε» δέκα χρόνια

Για μια δεκαετία, το ελληνικό ποδόσφαιρο πορεύτηκε με τον Νόμο να το εξαιρεί από τα υπόλοιπα αθλήματα. Η ΕΠΟ εξαιρέθηκε από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά της αναγνωρίστηκε και το δικαίωμα να χειρίζεται από μόνη της τα θέματά της. Μέχρι το 2016, οπότε και αυτό καταργήθηκε. Η δεινή θέση της ΕΠΟ, η ξένη εποπτεία και η απουσία ηγέτη της εμβέλειας του Βασίλη Γκαγκάτση, την κατέστησαν εύκολο «στόχο». Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, με νέο αθλητικό Νόμο, κατάργησε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ όπως κατοχυρώθηκε με τον νόμο 3479/2006. Η «επίμαχη» διάταξη, για την οποία χρειάστηκε να αποβληθεί η Ελλάδα από τη FIFA και η οποία θα καταργούνταν, ήταν αυτή η οποία έλεγε: ««ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει η ΕΠΟ από το κράτος, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους».

 

Η ζωή κάνει κύκλους

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Με μια άλλη διοίκηση στην ΕΠΟ, με έναν άλλο Υφυπουργό Αθλητισμού, με εκ νέου νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο. Με μια νέα απειλή για Grexit στο προσκήνιο. Τις επόμενες μέρες, οι διεργασίες θα είναι «καυτές». Το αποτέλεσμα, κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει. Το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο εκείνο το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2004 στη Λισσαβόνα, πίστεψε ότι βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη, διαψεύστηκε. Οι προστριβές, οι διαμάχες, η τοξικότητα, θα το ακολουθούσαν για πολλά ακόμα χρόνια. Και ποιος ξέρει. Ίσως το ακολουθήσουν για πολλά, πολλά ακόμα χρόνια στο μέλλον…

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ