16.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μπορεί να επιβάλλει Grexit η FIFA; – Έγινε το 2006 με αφορμή τον Νόμο Ορφανού!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Πολύς λόγος γίνεται ότι όλα αυτά περί επιβολής Grexit από τη FIFA, με αφορμή παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ένα αφήγημα που χρησιμοποιείται από την ΕΠΟ, χωρίς καμία βάση. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πριν από μερικούς μήνες, από τη FIFA πάρθηκε η απόφαση να αποβληθεί η Ινδία για “excessive interference by a third party», δηλαδή ακραία παρέμβαση από τρίτο μέρος, εκτός δηλαδή της FIFA και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ινδίας. Λίγο πιο πίσω, το 2015, είχαμε την αποβολή του Κουβέιτ, για «Κυβερνητική παρέμβαση στα θέματα της Ομοσπονδίας», όπως ανέφερε το ανακοινωθέν της FIFA.

Η FIFA συνεπώς, διατηρεί βάσει του Καταστατικού της, το δικαίωμα να αποβάλλει τα μέλη της, αν διαπιστώσει παρεμβάσεις. Και αυτό γίνεται επειδή τα 211 μέλη της, δεν μπορούν να ακολουθούν 211 διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες. Θα ήταν καταστροφικό για το ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο. Με αποτέλεσμα, όποια ομοσπονδία αδυνατεί να φανεί συνεπώς απέναντι στην υποχρέωσή της αυτή (δέχεται δηλαδή ισχυρές παρεμβάσεις), να αποβάλλεται.

Το 2006, η FIFA έστειλε «τελεσίγραφο» στην ελληνική κυβέρνηση, να αποσύρει τον Νόμο Ορφανού, ο οποίος παρενέβαινε στα διοικητικά της ΕΠΟ. Όπως θα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα είχε συγκλονιστεί από ένα πιθανό ban, των Πρωταθλητών Ευρώπης.

worldsoccer

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ