22.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήδη ξεκίνησε να υλοποιεί τα πλάνα που εδώ και καιρό έχει συμφωνήσει με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραχωρώντας τμήματα του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιώτες.

Οι κινήσεις γίνονται με ταχυδακτυλουργικό τρόπο ώστε να μη γίνει αντιληπτό το σχέδιο από εργαζόμενους, συνδικαλιστές και πολίτες. Γι’ αυτό και διάφορες ρυθμίσεις θα προωθούνται μέσω τροπολογιών και άρθρων σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων. Η αρχή αναμένεται να γίνει με το ΕΚΑΒ. Θα ακολουθήσει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ στο τέλος αναμένονται και ριζικές αλλαγές στο μάνατζμεντ των νοσοκομείων.

Πρόκειται για τον κεντρικό σχεδιασμό που έχει καταστρώσει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ για το ΕΣΥ, αλλά επέλεξε τον «πασοκογενή» Χρυσοχοΐδη για να τον υλοποιήσει. Στόχος είναι, ακριβώς εξαιτίας της αριστερής προέλευσης του σημερινού υπουργού Υγείας αλλά και λόγω της προβεβλημένης αυστηρής προσωπικότητάς του, να περάσουν οι αλλαγές χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Πρώτα οι αεροδιακομιδές, τώρα τα ασθενοφόρα

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου ετοιμάζει ένα σχέδιο για το ΕΚΑΒ που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ιδιωτικές εταιρείες. Είχε προαναγγελθεί άλλωστε η σχετική κίνηση από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν πριν από λίγους μήνες είχε αρχίσει να δηλώνει ότι θα δημιουργήσει έξι βάσεις για ελικόπτερα ώστε να γίνονται οι αεροδιακομιδές ειδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα ακριτικά νησιά. Τώρα τα σχέδια Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνουν και τα ασθενοφόρα.

Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό σχέδιο νόμου που έχει σχεδόν έτοιμο ο υπουργός Υγείας τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, να έχει ψηφιστεί στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έχει διαρρεύσει ήδη από τον ίδιο τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη σε ΜΜΕ της αρεσκείας του ώστε, κατά τη συνήθη τακτική του, να μετρήσει τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ, ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούν να συμβάλλουν στις διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία στις έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις. Ειδικότερα, ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπει ότι το ΕΚΑΒ θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ώστε να μισθώνει ασθενοφόρα εάν παραστεί ανάγκη.

Το επιχείρημα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είναι πως όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά ή φυσικές καταστροφές υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο στόλο ασθενοφόρων. Επίσης, το επιχείρημα αυτό αναμένεται να συνοδευτεί και από τον συλλογισμό ότι δεν θα πρέπει να διατεθούν όλα τα ασθενοφόρα για το έκτακτο φαινόμενο, καθώς θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα υπόλοιπα περιστατικά που προκύπτουν σε καθημερινή βάση.

Συγχρόνως, όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα για αεροδιακομιδές με ιδιωτικά πτητικά μέσα εάν προκύπτει πρόβλημα σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές.

«Χρυσά» συμβόλαια φέρνουν στον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ελεγκτές

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να αλώσουν άμεσα και τον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας, αφού ο αρμόδιος υπουργός ετοιμάζεται να νομοθετήσει σχετικές ρυθμίσεις. Είχε προηγηθεί βέβαια η «σάρωση» μεγάλης εταιρείας συμβούλων που έχει αναλάβει διάφορες υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, αφού έχει συμβόλαιο με την κεντρική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός αναμένεται άμεσα να αρχίσει να συνεργάζεται με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το μεγάλο έργο των ελέγχων των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Θα ελέγχουν δηλαδή τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εξετάσεις, υπηρεσίες αποκατάστασης, νοσηλείες κ.ά.

Ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται σύντομα να καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο προκειμένου να πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο έλεγχοι στους συνεργαζόμενους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς. Ηδη εξάλλου εδώ και καιρό η κυβέρνηση είχε φροντίσει να καταργήσει την υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ που ήταν αρμόδια για τους ελέγχους στον οργανισμό, ΥΠΕΔΥΦΚΑ. Κατήργησε τον ελεγκτικό μηχανισμό και τον μετέτρεψε σε ολιγομελές τμήμα μέσα στον ΕΟΠΥΥ.

Η ανάθεση των ελέγχων του ΕΟΠΥΥ σε μεγάλες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες ήταν στα πλάνα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Πλέον με τη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει θα δώσει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να κάνει «χρυσές» συμβάσεις με μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες που σήμερα κινούνται σε αντίστοιχα μονοπάτια για λογαριασμό των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στον ΕΟΠΥΥ θα ελέγχουν τις παροχές προς τους ασφαλισμένους προτού αποζημιωθούν.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι αμέσως μετά αναμένεται να αναλάβουν και ρόλο ελεγκτών στις παροχές των ίδιων των ασφαλισμένων, λειτουργώντας στα πρότυπα που εφαρμόζονται από τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Προτού δηλαδή εγκρίνουν, για παράδειγμα, μια επέμβαση σε έναν ασθενή θα εξετάζουν λεπτομερώς εάν τη δικαιούται ώστε να δώσουν την έγκρισή τους για οικονομική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.

Αμέσως όταν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία Χρυσοχοΐδη ο υπουργός Υγείας προτίθεται να κάνει ανοιχτό διαγωνισμό για να καλέσει τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και να λάβει προσφορές. Ηδη εδώ και καιρό όμως, όπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με εκπροσώπους ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών προκειμένου να γίνει το deal. Και στην περίπτωση αυτή το επιχείρημα για να ανοίξει η κερκόπορτα στον ΕΟΠΥΥ είναι ότι ο δημόσιος τομέας αργεί πολύ τις διαδικασίες ελέγχου και όλα τώρα θα πρέπει να επισπευσθούν και να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο (real time).

Η συνάντηση Χρυσοχοΐδη με μεγαλοκλινικάρχες

Παράλληλα, και τα δημόσια νοσοκομεία αναμένεται άμεσα να μετατραπούν ουσιαστικά σε μεικτά σχήματα στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι ιδιώτες. Παρότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συχνά πυκνά διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με μεγαλοκλινικάρχες προκειμένου να συζητήσουν την πιθανότητα να αναλάβουν το μάνατζμεντ μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Παρά το ότι ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης «πάγωσε» μια τέτοια συνεργασία, όπως μεταφέρουν διασταυρωμένες πηγές, παρέπεμψε ωστόσο σε μια νέα συζήτηση στο επόμενο διάστημα.

Οι γνωρίζοντες τον υπουργό Υγείας μεταφέρουν πως η πρόθεσή του δεν ήταν να μη γίνει η συνεργασία με τους κλινικάρχες, αλλά η οδηγία που έλαβε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν να μην ανοίγει ανάλογα θέματα τώρα που ουσιαστικά βρισκόμαστε εμπρός σε μια προεκλογική περίοδο λόγω των ευρωεκλογών που έρχονται σε ένα εξάμηνο. Εξάλλου ένα τέτοιο εγχείρημα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ –και όχι μόνο– αποκλείεται να αποδεχτούν χωρίς αντίδραση μια τέτοια ριζική αλλαγή στα νοσοκομεία.

Το σχέδιο Μητσοτάκη που θα κληθεί να υλοποιήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, εάν βέβαια παραμείνει στη θέση του στον επόμενο ανασχηματισμό, είναι όλο το μάνατζμεντ, ειδικά των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, να το αναλάβουν ιδιωτικές κλινικές που σήμερα έχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί η διαχείριση των νοσοκομείων για μεγάλο χρονικό διάστημα –από δύο δεκαετίες και άνω– με τις ιδιωτικές εταιρείες να υποχρεούνται να παρέχουν δωρεάν στους πολίτες τις βασικές υπηρεσίες, χρεώνοντας όμως το ελληνικό δημόσιο με μεγαλύτερα ποσά από όσα δαπανώνται σήμερα.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου έχουν συζητηθεί με τους μεγαλοκλινικάρχες πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τα μέσα του 2024. Πάντως όσοι γνωρίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν εκπλήσσονται από την πρόθεσή του να γίνουν άμεσα συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του στηρίζει σφόδρα ένα τέτοιο μοντέλο, καθώς το επιχείρημά του είναι πως το ΕΣΥ υπάρχει εδώ και 40 χρόνια και απαιτείται πλήρης ανασυγκρότηση.

Η μέθοδος εισβολής ιδιωτών στα νοσοκομεία

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης θέλει να μοιράσει στον ιδιωτικό τομέα διάφορες υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από τον δημόσιο τομέα. Εκτός από τα χειρουργεία που επιδιώκει να παραχωρήσει σε ιδιωτικές κλινικές λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής στο ΕΣΥ, πλέον δηλώνει ανοικτά ότι θα συνεργαστεί με ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα μπορούν να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία δεν έχουν σχηματιστεί τυχαία. Μπορεί σήμερα να αποτελούν βασικό επιχείρημα για να γίνονται οι επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές, όπως είναι το σχέδιο Χρυσοχοΐδη, αλλά εδώ και χρόνια η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτους διάφορους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ να παρακάμπτουν τα περιστατικά που χρήζουν επέμβασης όταν ο ασθενής δεν είναι της αρεσκείας τους επειδή δεν καταβάλλει το γνωστό φακελάκι. Αποτέλεσμα είναι οι κοινοί θνητοί να μπαίνουν στις λίστες αναμονής περιμένοντας πότε θα έρθει η σειρά τους.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο δίμηνο. Δεν πρόκειται πάντως να περιλαμβάνουν σε…ανοικτή θέα την πρόθεσή της για παραχώρηση των περισσότερων υπηρεσιών υγείας σε ιδιώτες. Οι σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν με τροπολογίες που θα εντάσσονται σε νομοσχέδια άλλων υπουργείων.

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ