19.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Face to Face Μπαλτάκου-Κούγια και τί διακυβεύεται πίσω από αυτό

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Μέχρι και face to face συνάντηση Μπαλτάκου-Κούγια είχαμε ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, στη συζήτηση της αίτησης αναψηλάφησης της υπόθεσης των μη αδειοδοτημέων ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 2. Με τον Τάκη Μπαλτάκο, να προσλαμβάνεται ως εξωτερικός συνεργάτης, νομικός, από την ΕΠΟ, προκειμένου να την εκπροσωπήσει στην υπόθεση. Αυτά όλα συμβαίνουν στο προσκήνιο, ωστόσο στο παρασκήνιο, η υπόθεση δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ακόμα, πολύ σημαντικό μπρα ντε φερ μεταξύ των ισχυρών ΠΑΕ της  χώρας, για την εξουσία στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Επειδή όλες αυτές τις μέρες, θα διαβάσετε ατελείωτες αναφορές, ατελείωτα κείμενα να παρελαύνουν, τα οποία ακόμα και ένας εξοικειωμένος στο δικαστικό ρεπορτάζ και τα νομικά, θα χρειαστεί ανάγνωση δυο και τρεις φορές για να μπορέσει να τα καταλάβει, θα επιχειρήσουμε σήμερα να κάνουμε μια απλοποίηση του ζητήματος, σε κατανοητή και δημοσιογραφική γλώσσα, να περιγράψουμε αυτά που συμβαίνουν, ή μάλλον, αυτά που θέλουν να συμβούν,  εκείνοι οι οποίοι προσδοκούν προς τη μια ή την άλλη εξέλιξη της υπόθεσης.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΠΟ, έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί προς μια πλευρά, αυτή της ΑΕΚ, η οποία και στηρίζει τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, έχοντας και τη συμμαχία του ΠΑΟΚ. Η πλευρά του Ολυμπιακού, δεν στηρίζει τη σημερινή διοίκηση. Επειδή οι εκλογές έγιναν και θα γίνουν ξανά μετά από τέσσερα χρόνια, οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν, ούτε μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο για νέα Πρόεδρο μετά την παραίτηση Ζαγοράκη.

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, πρέπει να συμβούν δυο τινά. Είτε να εκπέσουν τα τρία από τα 17 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα οποία τυγχάνει να είναι ο προεδρεύων, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας, είτε η έκπτωση του προεδρείου αυτή, να συνοδευτεί από απόφαση της FIFA, για κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» (exceptional circumstance) και ανάγκη για διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής εξομάλυνσης (normalization circumstance), δηλαδή επιτροπείας, ή αλλιώς ποδοσφαιρικού «μνημονίου» όπως χαρακτηριστικά το λέγαμε στην προηγούμενη περίπτωση, από την οποία μόλις πρόσφατα βγήκε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην πρώτη περίπτωση, αν εκπέσουν δηλαδή τα τρία μέλη της Ε.Ε., αντικαθίστανται με βάση το Καταστατικό, από τα τρία επιλαχόντα στις πρόσφατες εκλογές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλάζει τους συσχετισμούς μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, καθώς τα πρόσωπα τα οποία θα εισέλθουν, φαίνεται ότι τυγχάνουν περισσότερο της προτίμησης του δικεφάλου το βορρά. Ο συσχετισμός 2-1 μεταξύ αυτών που φεύγουν θα γίνει 1-2 μεταξύ των αντικαταστατών τους.

Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή της επιτροπείας, θα πάμε σε ριζικό ξήλωμα της Εκτελεστικής Επιτροπής και σε ορισμό διοικούσας, δηλαδή σε ανακάτεμα της τράπουλας από την αρχή.

Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό βέβαια. Διότι η έκπτωση των τριών μελών, δεν μπορεί να αποφασιστεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο. Θα γίνει, αν γίνει, σε επόμενη φάση, από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η οποία με τη σειρά της, θα κριθεί σε ανώτερο βαθμό, από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το CAS. Δηλαδή με άλλα λόγια, μπαίνουμε σε μια ατελείωτη δικαστική περιπέτεια, η οποία και πάλι δεν θα μπορέσει τόσο εύκολα να κρίνει το σοβαρό διακύβευμα, που όπως είπαμε δεν είναι αν θα εκπέσει ο Δημητρίου ή ο Αντωνίου, αλλά αν θα ανακατευτεί η τράπουλα στο τραπέζι.

Διότι ακόμα και όλα αυτά να γίνουν, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ότι η FIFA θα διαπιστώσει κενό στην εφαρμογή του Καταστατικού, άρα και απαραίτητη την επιβολή εκ νέου παρέμβασης στα εσωτερικά της ΕΠΟ, η οποία διατηρεί κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί την εφαρμογή των καταστατικών της διαδικασιών. Από την άλλη βέβαια, ακόμα και διοικούσα να μην τοποθετηθεί, μόνο και μόνο ότι ο Αλέξης Κούγιας θα έχει πετύχει την έκπτωση του προεδρείου της Ε.Ε. θα είναι μια νίκη στο επίπεδο των εντυπώσεων και ένα «μήνυμα» για τους επόμενους.

Και βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, καθώς η FIFA και στο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι δεν σκέφτεται με τον ελληνικό τρόπο. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν αθέμιτες επιρροές προς τη διοίκηση μιας ομοσπονδίας (lobbying), ή κενό στους κανονισμούς και τους νόμους, μπορεί να προχωρήσει σε παρέμβαση. Το 2014 εξάλλου δεν είναι και πολύ μακριά, όταν η FIFA εγκατέστησε προσωρινή διοικούσα επιτροπή, με επικεφαλής τον Γιάννη Δρόσο, σπάζοντας ένα διοικητικό κατεστημένο δεκαετιών.

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ