21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το 10% που είναι 3% – Η στάση του Αυγενάκη και η επιλογή της Κυβέρνησης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δεν χρειαζόταν κανείς να είναι μάντης για να προβλέψει τη σφοδρή αντίδραση του Ολυμπιακού και την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ 1 με αφορμή τα νέα μέτρα για τα γήπεδα. Αρκούσε να λάβει υπόψιν του τις δηλώσεις-θέσεις του Λευτέρη Αυγενάκη πριν λίγες μέρες, αλλά και τις «διαρροές» που είχαν γίνει από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, όλο αυτό το διάστημα στη θέση αυτή, γνωρίζει πολύ καλά, από την καλή αλλά και από την ανάποδη όλες τις μεγάλες ΠΑΕ. Γνώριζε ποια θα ήταν η αντίδραση του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ (ο οποίος του έχει κάνει λυσσαλέο πόλεμο). Όμως και η Κυβέρνηση γνώριζε ότι θα μπορούσε να βάλει απέναντί της τους μεγάλους, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ή αλλιώς αν θέλετε, το MEGA, το OPEN, τον ΣΚΑΪ. Κάποιος έπρεπε να αναλάβει το «πολιτικό κόστος». Και αυτός, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε και δεν είχε την διάθεση να είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Του αρκούν τα όσα μύρια έχει εισπράξει και ακούσει από τον ΠΑΟΚ (κατά κύριο λόγο) και την ΑΕΚ κατά δεύτερο. Επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο από τον ΠΑΟΚ. Η απόφαση λοιπόν έπρεπε να είναι της Κυβέρνησης, μια Κυβέρνηση η οποία στηρίζει όλο αυτό το διάστημα τον Αυγενάκη. Το δίλημμα ήταν απλό. Ή θα πήγαινε σε τυφλό κλείσιμο των γηπέδων, στρέφοντας ολόκληρο τον αθλητικό κόσμο απέναντί της, ή θα επέβαλλε ένα μέτρο το οποίο θα χτυπούσε την καρδιά του προβλήματος, που κακά τα ψέματα, ήταν οι μεγάλες ομάδες, τα μεγάλα γήπεδα, εκεί που προσέρχονται χιλιάδες κόσμου και χρειάζονται και ΜΜΜ για να προσέλθουν.

Και τελικά, αυτό το 10%  στο οποίο καταλήξαμε (το οποίο για το γήπεδο του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ είναι 3% ενώ για το ΟΑΚΑ που παίζει η ΑΕΚ είναι 1,5%), δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύγκρουση με τους «μεγάλους», αλλά και μια προστασία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Με αυτό το 10% οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής διασφαλίζουν την ύπαρξή τους, την καταβολή των εξόδων της διαιτησίας.

Η Κυβέρνηση η οποία ακόμα δεν έχει καταβάλλει ούτε τα ψίχουλα του ποσοστού από το στοίχημα προς αυτές τις ομάδες, διέκρινε ότι οι εκατό και οι διακόσιοι θεατές στα ερασιτεχνικά γήπεδα δεν είναι το πρόβλημα. Και κάπως έτσι, μη θέλοντας να παρακάμψει και τις προτάσεις του Αυγενάκη, δεν πήγε στο «μηδέν».

Αποφάσισε αυτό το 10%, το οποίο όπως είπαμε, αποτελεί casus belli με τους μεγάλους, οι οποίοι δυσφορούν και για το γεγονός ότι τα έσοδα από το στοίχημα, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ποδόσφαιρο, μοιράζονται σε αθλήματα τα οποία δεν έχουν θέση στα κουπόνια και δεν αυξάνουν τα κέρδη.

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ