19.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στεγαστικά δάνεια: Κλείδωσε η 12μηνη επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σε εφαρμογή θα τεθεί το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα επιδότησης από τις τράπεζες έως και 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο α΄ κατοικίας και κυμαινόμενου επιτοκίου,.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, κατόπιν της εξέτασης της σχετικής πρότασης από τον ευρωπαίο επόπτη (SSM) και σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης των τραπεζικών διοικήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και της συμφωνίας που επήλθε επί του ζητήματος, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι με κοινή τους ανακοίνωση έκαναν γνωστούς τους όρους της δράσης.

Για τους σκοπούς της θα συσταθεί ένα ταμείο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με ισόποσες εισφορές τους, το οποίο θα είναι στη διαχείριση τρίτου φορέα (ΕΓΔΙΧ) μέσω της πλατφόρμας ΓΕΦΥΡΑ, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας που έχει κάνει τη χορήγηση, συστημικής ή μη, είτε αυτή παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. Δηλαδή αφορά και δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί ή πουληθεί σε funds.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι δανειολήπτες που θεωρούνται ευάλωτοι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο ή δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην α΄ κατοικία.

Μπορούν να υπαχθούν μόνο υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο.

Από την άλλη, δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν μετά από τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους, εκτιμάται ότι είναι επιλέξιμοι για επιδότηση 30.000 δανειολήπτες κατ΄ ελάχιστον με υπόλοιπα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της διαφοράς την 30.6.2022). Θα καλύψει συνολικά 12 μήνες.

Η στήριξη θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η προθεσμία υποβολής της αιτήσεως θα οριστεί και θα ανακοινωθεί.

Τα κριτήρια του ευάλωτου

Ως προς τα κριτήρια ένταξης στη δράση, είναι όσα ορίζονται στο ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου.

Δηλαδή, θα πρέπει να πληρούνται όλα τα ακόλουθα:

– Ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ, ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ

– Μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ)

–  Συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό 21.000 ευρώ.

Δεσμεύσεις για επιτόκια και προμήθειες

 

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων, οι διοικήσεις τους δεσμεύτηκαν κατά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό να επανεξετάζουν, αυτόνομα ο καθένας, και με βάση την εμπορική τους πολιτική, τις προμήθειες που επιβάλλουν στους πελάτες τους.

 

Επιπλέον, ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, όσο ενισχύονται τα ευρωπαϊκά επιτόκια από την ΕΚΤ.

 

Αναλυτικότερα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

 

Θέματα προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές

 

Κάθε τράπεζα ξεχωριστά και με βάση την εμπορική της πολιτική σχεδιάζει και επανεξετάζει μια σειρά προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Επισημαίνεται ότι για τα εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα, η εταιρία ΔΙΑΣ -εθνικός φορέας εκκαθάρισης διατραπεζικών πληρωμών, στον οποίο είναι μέτοχοι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες- έχει αναπτύξει σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, χωρίς καμία χρέωση.

 

Παραδείγματος χάριν, μέσω της ήδη υφιστάμενης υπηρεσίας IRIS payments δίδεται η δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς χρημάτων από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μέχρι του ποσού των 500 ευρώ ανά ημέρα, σε πραγματικό χρόνο μέσω mobile banking, χωρίς να απαιτείται αριθμός λογαριασμού παρά μόνον κινητού τηλεφώνου – και αυτό στο εγγυημένο περιβάλλον ασφαλούς πληρωμής, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχήμα SEPA Instant Credit Transfer.

 

Επιτόκια καταθέσεων

 

Σύμφωνα με τις τράπεζες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διασφαλίζει τις αποταμιεύσεις των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων της χώρας.

 

Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την προηγούμενη τριετία, με τη διατήρηση σε θετικό έδαφος των επιτοκίων καταθέσεων, σε μία συγκυρία όπου ο μέσος όρος επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις της ζώνης του ευρώ ήταν σε αρνητικά επίπεδα, κυμαινόμενος γύρω στις -30 μ.β.

 

Ως εκ τούτου, οι προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα απέδωσαν σημαντικά υψηλότερα, σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη που απέφερε επιτοκιακό όφελος για τις ελληνικές επιχειρήσεις που προσεγγίζει ή υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

 

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κάθε τράπεζα χωριστά και με βάση την εμπορική της στρατηγική δεσμεύτηκε ότι αναθεωρεί διαρκώς την πολιτική επιτοκίων, με αποτέλεσμα να έχει εκκινήσει η διαδικασία κάλυψης της απόκλισης που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο, απόρροια της μεγαλύτερης ταχύτητας προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα αρνητικά επιτόκια των προηγούμενων ετών.

 

Ήδη στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται μια σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αποδόσεις. Για παράδειγμα, προθεσμιακές καταθέσεις διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 12 μηνών έχουν ετήσιες αποδόσεις, ανάλογα με την τράπεζα και ανάλογα με το ποσό, που φτάνουν ή υπερβαίνουν το 0,80%.

 

Κάθε τράπεζα, διακριτά και ανεξάρτητα, θα συνεχίσει να αναπροσαρμόζει τα επιτόκια καταθέσεών της, λαμβάνοντας υπόψη της τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, τις εσωτερικές της πολιτικές και τις ευρύτερες συνθήκες στην αγορά χρήματος.

 

Χρηματοδότηση πραγματικής οικονομίας

 

Στη σύσκεψη με τον υπουργό κάθε τράπεζα παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιστωτικής της πολιτικής και τη συμβολή της στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει φέτος η ελληνική οικονομία.

 

Ειδικότερα, η καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα προς επιχειρήσεις για το πρώτο δεκάμηνο του 2022 έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ (10,8% σε ετήσια βάση) και έως το τέλος του έτους αναμένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

 

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), οι τράπεζες έχουν αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, οι οποίες σε ποσοστό έως 40% θα χρηματοδοτηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Οι επενδύσεις αυτές καλύπτουν σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το τραπεζικό σύστημα έχει ενεργό ρόλο στην προσέλκυση και άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έφτασαν το 2021 στα 5,5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ), ένα ιστορικό υψηλό το οποίο αναμένεται να υπερβούν το τρέχον έτος.

 

Εξωδικαστικός μηχανισμός

 

Οι τράπεζες υπογράμμισαν τη στήριξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, ο οποίος, παράλληλα με τις διμερείς ρυθμίσεις οφειλών, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΓΔΙΧ, έχει ήδη εξετασθεί με την Ειδική Γραμματεία μείωση στα επιτόκια των ρυθμίσεων του σχετικού αλγορίθμου, ενώ εξετάζονται και επιπλέον βελτιωτικές προτάσεις που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις αρχές του επομένου έτους.

 

Ο στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εγκρισιμότητας για τους δανειολήπτες που υποβάλλουν αίτημα ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ενήμερων που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

 

Τους τελευταίους μήνες ήδη παρατηρείται αύξηση της εγκρισιμότητας, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό αποτελεί επιτυχία συνολικά για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

 

Επιβράβευση πελατών

 

Η κάθε τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της, διενεργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στοχευμένες εμπορικές ενέργειες (προγράμματα επιβράβευσης των πελατών της για συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών), σε συνεργασία με το λιανεμπόριο.

 

Υπολογίζεται πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα δαπανήσει το 2022 αυξημένο ποσό, περί τα 50 εκατ, ευρώ, για την χρηματοδότηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ποσό που διοχετεύεται απευθείας στους κατόχους καρτών και καταλήγει στις ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση του τζίρου τους.

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

 

Οι τράπεζες στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να λησμονήσουμε η συμβολή τους σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς μέσω προγραμμάτων χορηγιών στηρίζουν ιδρύματα και οργανισμούς στους κλάδους της υγείας, της κοινωνίας, της παιδείας, της δασοπυρόσβεσης, του πολιτισμού, με ποσά που τα τελευταία 4 χρόνια έχουν αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ.

 

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ