12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψάχνουν «Κουκουλοφόρους» για την συμπλήρωση των 152 εδρών ;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sovaro.gr οι δημοσκοπήσεις που γίνονται κρυφά και αποτυπώνουν την εκλογική πραγματικότητα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για όνειρα αυτοδυναμίας στην Νέα Δημοκρατία όσες φορές και να επαναληφθούν οι εκλογές.

 Η ΝΔ θα λάβει από 108 έως 110 έδρες, το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 30 έως 35 έδρες και ψάχνουν πάση θυσία να βρεθούν τα 7-10 «παλικάρια» από τα άλλα κόμματα για να φθάσουν περίπου το όριο των 152 βουλευτών .

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει συγκυβέρνηση με την ΝΔ έχοντας το bonus των 40 εδρών της δεύτερης Κυριακής και θα αποδεχθεί συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό αρκεί να μην γίνουν επαναληπτικές εκλογές…

Στις επόμενες εθνικές εκλογές  θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε η σημερινή Βουλή.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Είναι σε όλους βέβαιο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας  για 3η φορά  στο μπλοκάρισμα  Κασιδιάρη γιατί ακυρώνει την πιθανότητα συνεργασίας τους και της απώλειας εδρών για την ΝΔ.
Υ.Γ Όλα αυτά αν δεν είναι πρώτο κόμμα οριακά το ΣΥΡΙΖΑ που και αυτό είναι εφικτό!
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ