16.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Δυο Ομοσπονδίες για ένα άθλημα – Τόσο ακριβή νύφη» η Ολυμπιακή Επιτροπή ;

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Έγινε και αυτό στην Ελλάδα! Να συσταθούν ταυτόχρονα, ή σχεδόν ταυτόχρονα, δυο ξεχωριστές Ομοσπονδίες για ένα άθλημα, το Τρίαθλο. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ή πρωτόγνωρο, σωματεία έσπευσαν με ταυτόχρονο συντονισμό, ούτε να ήταν… συνεννοημένα, να ιδρύσουν Ομοσπονδία.

Μάλιστα το Τρίαθλο, επειδή είναι Ολυμπιακό Άθλημα, μελλοντικά θα λάβει θέση μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δηλαδή θα εκλέγει διοίκηση. Όπου Ολυμπιακή Επιτροπή, η ανώτατη αθλητική αρχή εντός των συνόρων, κάτι σαν… κυβέρνηση στον αθλητισμό. Δεν είναι και λίγο πράγμα να διοικείς μια Ομοσπονδία λοιπόν. Το θέμα όμως είναι ποια Ομοσπονδία και ποιος μπορεί να ιδρύσει Ομοσπονδία.

Πάμε όμως να δούμε την υπόθεση πιο διεξοδικά, για ένα άθλημα το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν είχε πολλά σωματεία, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στους κόλπους της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου. Τον τελευταίο καιρό, ωρίμασαν οι συνθήκες και ξεκίνησαν συζητήσεις, να συσταθεί ξεχωριστή Ομοσπονδία για το Τρίαθλο, πράγμα το οποίο ήθελαν και οι αθλητές, μια Ομοσπονδία η οποία θα αναγνωριστεί από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία και θα μπορούν οι αθλητές να παίρνουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις. Κάπως έτσι, τα σωματεία που ανήκαν στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου, πήραν την απόφαση να αποσχιστούν, κάνοντας όλες τις νόμιμες ενέργειες. Σωματεία που έφεραν όλα την ειδική αθλητική αναγνώριση και ανήκαν στο ηλεκτρονικό Μητρώο. Στις 22 Ιουλίου, το Ειρηνοδικείο αναγνώρισε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τριάθλου (ΠΟΤ). Τρεις μέρες αργότερα όμως, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωνε την αναγνώριση της Τριαθλητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΤΟΕ), ως Ομοσπονδίας του Τριάθλου της χώρας, την οποία είχαν ιδρύσει μια σειρά από άλλα σωματεία Τριάθλου.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ήδη η ΠΟΤ, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης αυτής, με σκοπό να αρθεί η αναγνώριση της ΤΟΕ από την ΓΓΑ, διότι τα σωματεία της ΠΟΤ, πρακτικά έχουν βρεθεί εκτός κάποιας Ομοσπονδίας και μοιραία και εκτός του Μητρώου της ΓΓΑ.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρουν να δούμε ποια θέση θα πάρει επίσημα και η ΕΟΕ και ο Πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, όταν θα έρθει η ώρα να αναγνωρίσει τη μια από τις δυο Ομοσπονδίες. Γιατί όπως και να το κάνουμε, τον λόγο από δω και πέρα, εκτός από τα δικαστήρια, θα έχει και η Ολυμπιακή Επιτροπή. Διότι όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να πορευτεί ένα άθλημα με δυο Ομοσπονδίες, άρα και η ΕΟΕ υποχρεωτικά θα αναγνωρίσει τη μια από τις δυο.

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ