12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έτσι φτάσαμε στη χειραψία Αυγενάκη-Μπαλτάκου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Έμοιαζε σαν μια αναπόφευκτη ρήξη πριν από μερικές μέρες. Από τις συναντήσεις που είχαν γίνει με τους εκπροσώπους της FIFA είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, αλλά και από την επιστολή την οποία είχε στείλει η ΕΠΟ στην Ελβετία, το Grexit βρισκόταν επί τάπητος και αυτή τη φορά, ίσως να μην ήταν μια απειλή μόνο.

Εντός των τειχών, η έκπτωση της διοίκησης της ΕΠΟ και η επιβολή νέας επιτήρησης μέσω διοικούσας επιτροπής από τις υπερεθνικές ομοσπονδίες, έμοιαζε να έρχεται. Παράλληλα, η μη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, θα καθιστούσε πολύ πιθανή την οικονομική δυσπραγία της ΕΠΟ. Και βέβαια, μια τέτοια κατάσταση με το οδυνηρό κόστος που θα συνεπαγόταν, θα είχε αντίκτυπο και για τις δυο πλευρές.

Και για την Κυβέρνηση, αλλά και για την ΕΠΟ. Γιατί θα έπρεπε να εξηγήσουν στους big4, ότι “κατόρθωσαν” να αποβληθούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και όχι μόνο να το εξηγήσουν στους Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελλισανίδη και Αλαφούζο. Αλλά να το εξηγήσουν και στα εκατομμύρια των Ελλήνων φιλάθλων.

Κάπως έτσι, με μεσολάβηση κυβερνητικών κύκλων, οι οποίοι φέρεται να μην πήγαν απευθείας στον Μπαλτάκο, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσω τρίτων, κλείστηκε το ραντεβού. Και έγινε η συνάντηση, η οποία έφερε τη χειραψία αυτή, αλλά και ένα σύμφωνο μιας μίνιμουμ αλληλοκατανόησης

Ποια είναι αυτή;

Η ΕΠΟ αποδέχεται την επαγγελματική διαιτησία. Αποδέχεται τη μείωση της είσπραξης του ποσοστού από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ, από 5% σε 1%. Την αποδοχή του Μητρώου και την εφαρμογή της νομοθεσίας σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Θα πει κανείς τί πήρε η ΕΠΟ από όλο αυτό. Και πώς θα πάει ο Μπαλτάκος τον Σεπτέμβριο στην Ξάνθη να αντιμετωπίσει το μένος των ΕΠΣ οι οποίες τον ψήφισαν. Ο Μπαλτάκος λοιπόν, παίρνει την απλοποίηση των όρων εγγραφής στο Μητρώο. Παίρνει την υποστήριξη της Πολιτείας για την εγγραφή των Σωματείων. Μια πιθανή χρηματοδότηση των ΕΠΣ. Παίρνει μια ανακωχή, με την οποία πηγαίνει στις υπερεθνικές ομοσπονδίες, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις, ως οικεία βούληση της ΕΠΟ, εμφανίζοντάς την συνεπή στις υποχρεώσεις της έναντι της FIFA ως προς την εφαρμογή του λεγόμενου αυτοδιοίκητου (κόκκινη γραμμή της FIFA). Δεν κινδυνεύει με αποβολή το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκταμιεύονται άμεσα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ από την UEFA που έως τώρα όφειλε στην ΕΠΟ. Το κυριότερο όλων όμως, είναι ότι απομακρύνεται το φάσμα της έκπτωσης και της επιβολής διοικούσας επιτροπής, σε μια χρονική περίοδο που η ΕΠΟ είχε ανοιχτά μέτωπα, με κορυφαίο την υπόθεση Αγροτικού Αστέρα-Πανδραμαϊκού, αλλά και την άβολη θέση της να πάει στη FIFA και να μαρτυρήσει ότι στην Ελλάδα άλλες ομάδες κερδίζουν τις ανόδους στα γήπεδα και άλλες στα χαρτιά, επειδή το πρόβλημα του Μητρώου, κρυβόταν εδώ και ένα χρόνο κάτω από το «χαλί». Για την ακρίβεια μέσα στο… συρτάρι!

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ