27.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Στριμώχνει» ΕΠΟ και SL2 η FIFA με επιστολή στη Ζάκυνθο;-Τι είπε πρώην κορυφαίο στέλεχος στον Δημητρίου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Στριμωγμένη είναι η ΕΠΟ μετά την επιστολή που έστειλε η FIFA στη Ζάκυνθο, ως απάντηση σε αλληλογραφία ανάμεσα στη νεοσύστατη ΠΑΕ και την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία. Η Ζάκυνθος, είχε επιχειρήσει να προωθήσει την αλληλογραφία στη FIFA μέσω της ΕΠΟ, ωστόσο η ομοσπονδία δεν το έπραξε (άγνωστο για ποιο λόγο), με αποτέλεσμα να υπάρξει απευθείας αλληλογραφία με τη FIFA.

Η απάντηση την οποία έλαβε η Ζάκυνθος χθες, στριμώχνει την ΕΠΟ, η οποία υπό το βάρος της εις βάρος της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στην υπόθεση των αδειοδοτήσεων, έρχεται τώρα να αποκτήσει έναν άλλο «βραχνά». Και να κινδυνεύει να εκτεθεί εις διπλούν, καθώς η περίπτωση της Ζακύνθου, είναι μια μεμονωμένη και εντελώς διαφορετική περίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του sovaro.gr, κορυφαίο πρώην διοικητικό στέλεχος της ΕΠΟ, με νομικές γνώσεις, επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Δημητρίου και του ανέφερε ότι «η Ζάκυνθος έχει δίκιο».

Το sovaro.gr, δημοσιεύει τη μετάφραση της απάντησης της FIFA προς τη Ζάκυνθο, μια απάντηση η οποία έχει κοινοποιηθεί στην ΕΙΜ και έρχεται να βάλει «φωτιά» στο ποδοσφαιρικό σκηνικό της χώρας και δη τη Σούπερ Λιγκ 2, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και δεν αποκλείεται να αργήσει κι άλλο να ξεκινήσει μετά από αυτή την επιστολή.

Το πρόβλημα ωστόσο που αναδύεται από την υπόθεση αυτή, βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της επιστολής, όπου η FIFA εφιστά την προσοχή όλων, στο ότι ο οικείος Κανονισμός των εθνικών ομοσπονδιών, οφείλει να είναι εναρμονισμένος στο πνεύμα του Κανονισμού της FIFA. Κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση πάσχει, καθώς ο Κανονισμός της ΕΠΟ, διαχωρίζει τους ερασιτέχνες παίκτες σε ερασιτέχνες που ανήκουν στην ΠΑΕ με τους ερασιτέχνες που ανήκουν στο ιδρυτικό σωματείο.

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Είναι ότι τώρα η ΕΠΟ, η οποία με απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, εξέδωσε δελτία σε ομάδες οι οποίες δεν είχαν αδειοδότηση, πράξη η οποία κρίθηκε αντικανονική από το Διαιτητικό Δικαστήριο, (και προκάλεσε την «έκρηξη» του Μάκη Γκαγκάτση εντός της Ε.Ε./ΕΠΟ, αλλά την προσφυγή των ΑΕΛ-Κούγια στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την έκπτωση τριών μελών της Ε.Ε./ΕΠΟ), τσουβαλιάζοντας και την περίπτωση της Ζακύνθου, θα πρέπει να απολογηθεί τώρα και να στηρίξει με τα δικά της επιχειρήματα τον λόγο για τον οποίο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, στη βάση και το πνεύμα των όσων η FIFA με επιστολή της κρίνει σωστό να πραχθεί.

Η απάντηση της FIFA

 «Αγαπητέ Κύριε ή Κυρία

Αναφερόμαστε στο προαναφερθέν θέμα και γνωστοποιούμε τη λήψη της αλληλογραφίας σας με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2021, σχετικά με το αίτημα της Zakynthos 1961 F.C. σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής νέων παικτών εκτός της περιόδου εγγραφής που καθορίζεται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (HFF).

Ως προκαταρκτική παρατήρηση, θα θέλαμε να σας παραπέμψουμε στο άρθρο. 6 παρ. 1 στους Κανονισμούς για την Ιδιότητα και τις Μεταγραφές Παικτών (RSTP), σύμφωνα με τους οποίους οι παίκτες μπορούν να εγγραφούν μόνο κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο ετήσιες περιόδους εγγραφής που καθορίζονται από τη σχετική ένωση.

Έχοντας αυτό υπόψη, εφιστούμε ευγενικά την προσοχή σας στην εγκύκλιο αριθ. 1743 της FIFA, η οποία εισήγαγε μια τροποποίηση στο άρθρο. 6 παρ. 2 του RSTP, διευκρινίζοντας ότι “Όλες οι μεταγραφές, είτε εθνική είτε διεθνής μεταγραφή, πραγματοποιούνται μόνο εντός αυτών των περιόδων εγγραφής, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων στο άρθρο 6.”

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες διατάξεις, το γεγονός ότι το RSTP δεν κάνει διάκριση μεταξύ εγχώριων και διεθνών μεταγραφών και ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σύμφωνα με το άρθ. 6 παρ. 1 του RSTP φαίνεται να ισχύει, λυπούμαστε που πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το αίτημα του προαναφερθέντος συλλόγου για εγγραφή νέων παικτών εκτός της περιόδου εγγραφής.

Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι εναλλακτικά ρωτάτε εάν θα ήταν δυνατή η εγγραφή των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ως επαγγελματίες για τον προαναφερθέντα σύλλογο.

Από αυτή την άποψη, αναφερόμαστε στο άρθρο. 5 του RSTP, σύμφωνα με το οποίο ένας παίκτης πρέπει να εγγραφεί σε μια ένωση για ένα σωματείο ως επαγγελματίας ή ερασιτέχνες και μόνο οι εγγεγραμμένοι παίκτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο οργανωμένο ποδόσφαιρο. Η ανακατάταξη από ερασιτέχνες σε επαγγελματίες δεν θεωρείται εγγραφή αλλά αλλαγή της ιδιότητας ενός παίκτη, επομένως, αυτοί οι παίκτες δεν θα απαιτούσαν νέα εγγραφή επειδή είναι ήδη εγγεγραμμένοι από την ΕΠΟ στο σύλλογο κατά την έννοια του άρθρου 5 του RSTP. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή κατάστασης θα επιτρεπόταν μόνο για παίκτες που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στο σωματείο Zakynthos 1961 F.C. (ο ίδιος σύλλογος που θα συμμετάσχει στη Super League 2) ερασιτεχνικά πριν από το τέλος της περιόδου εγγραφής για επαγγελματίες που καθορίστηκαν από την ΕΠΟ, δηλαδή πριν από τις 31 Αυγούστου 2021.

Τούτου λεχθέντος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, κατά γενικό κανόνα, η εγγραφή των παικτών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της εθνικής Ομοσπονδίας, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο RSTP, οι οποίες είναι δεσμευτικές σε εθνικό επίπεδο και πρέπει να περιλαμβάνονται χωρίς τροποποίηση στους Κανονισμούς της Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων που αφορούν τις περιόδους εγγραφής (πρβλ. άρθρο 1 παρ. 3 α) του RSTP). Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω Ομοσπονδία, έχει την ευθύνη να λαμβάνει δεόντως υπόψη την αθλητική ακεραιότητα των διοργανώσεων της.

Σας ευχαριστούμε για την ευγενική προσοχή σας στα παραπάνω και εμπιστευτείτε την κατανόηση της κατάστασης.

Τις ολόθερμες ευχές μας

Μάρτιν Γκρανάτ

Επικεφαλής τμήματος Ιδιότητας και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών FIFA». 

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ