Θυμάστε τον Mr Hellas Power ; Ο δολοφόνος γυρίζει πάλι στον τόπο του εγκλήματος ;
Ποιοι είναι τελικά οι μέτοχοι της κυπριακής εταιρείας Clavenia Limited, μοναδικής ιδιοκτήτριας της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ», που έλαβε προ ημερών άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στη Λάρισα, ισχύος 870 MW; Και ποιος είναι ο ρόλος του «γνωστού και μη εξαιρετέου» για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος… «θήτευσε» και σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας;
Ο Βασίλης Μηλιώνης, που αθωώθηκε δικαστικά σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, αφού έμεινε αρκετά χρόνια στην φυλακή και επέστεψε μερικές δεκάδες εκατομμύρια που είχε καταχραστεί (το μεγαλύτερο μέρος της κατάχρησης ωστόσο… εξαφανίστηκε), φέρεται να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στην επένδυση φέρονται να συμμετέχουν επίσης ισραηλινά κεφάλαια υπό την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ G.P. Global Power Ltd.
«Πίσω» από την G.P. Global Power Ltd βρισκόταν οι οικογένειες των επιχειρηματιών Nissan Caspi (που πλέον έχει εγκατασταθεί στην Γερμανία) και Ehud Ben-Shach.
Δημοσιεύματα του ισραηλινού τύπου, πριν λίγες ημέρες, αναφέρουν ότι η G. P. Global Power Ltd άλλαξε χέρια καθώς o επιχειρηματίας Moti Ben-Moshe απέκτησε τις μετοχές της οικογένειας Caspi και άλλων μετόχων. Έτσι είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της G. P. Global Power με 46,5%, αλλά και του μεγάλου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Be’er Tuvia, ισχύος 451 MW, στο Ισραήλ.
Ο νέος μεγαλομέτοχος της G. P. Global Power Ltd., είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας συμμετοχών Extra Holding που διαθέτει πολυετή παρουσία στην αγορά ενέργειας, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, κ.α. Είναι, επίσης, ο ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ Alon Blue Square που επενδύει σε ακίνητα, ενέργεια, κ.α. Επιπλέον διαθέτει σημαντική παρουσία και στη λιανική μέσω αλυσίδας καταστημάτων.
Η προσπάθεια να μπει στην αγορά ενέργειας της Βρετανίας μέσω της Extra Energy το 2014 δεν στέφθηκε με επιτυχία καθώς η εταιρεία κατέρρευσε στα τέλη του 2018.
Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του νέου μεγαλομετόχου της G. P. Global Power σε σχέση με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλία που πρόκειται να κατασκευαστεί στην ΒΙΠΑ Λάρισας. Ο κ. Μηλιώνης κατείχε τη θέση του προέδρου κατά την ίδρυση της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική ΜΑΕ», αλλά από τα μέσα Μαΐου δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς αντικαταστάθηκε από τον κ. Eli Rotem Ben Horin ο οποίος εμφανίζεται και στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.
Ωστόσο οι πληροφορίες φέρνουν τον Βασίλη Μηλιώνη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της επένδυσης.